ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

γιατί...θέλουμε να ξέρετε

Πώς επιλέγω κλιματιστικό?

Αν σκέφτεστε να προβείτε σε αγορά κλιματιστικού μηχανήματος οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες ώστε να μην κάνετε μια αγορά την οποία θα μετανιώσετε αργότερα.

Αν σκέφτεστε να προβείτε σε αγορά κλιματιστικού μηχανήματος οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες ώστε να μην κάνετε μια αγορά την οποία θα μετανιώσετε αργότερα.

Η σωστή επιλογή ενός κλιματιστικού πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1) Η απαιτούμενη ισχύς σε KW ή BTU/h να είναι ανάλογη του χώρου.

Το κλιματιστικό πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του χώρου στον οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί . Αν είναι μικρότερης ισχύος από αυτήν που απαιτείται, τότε θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να καλύψει τον χώρο.

2) Να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Όσο υψηλότερης ενεργειακής κλάσης είναι το κλιματιστικό, Α++,  Α+,  Α  τόσο περισσότερη οικονομία θα κάνετε στο ρεύμα!

3) Να διαθέτει τεχνολογία Inverter.

Με την τεχνολογία Inverter η θερμοκρασία του χώρου ανταποκρίνεται με ακρίβεια στα απαιτήσεις του χρήστη, χάρη στη συνεχή ψύξη/θέρμανση, παράλληλα βέβαια με ομαλή λειτουργία και χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.

4)  Να λειτουργεί αθόρυβα.

Είναι πολύ σημαντικό η εσωτερική μονάδα να είναι χαμηλού θορύβου. Άψογο επίπεδο θορύβου (σχεδόν αθόρυβο) θεωρείται κάτω από τα 21db. 

Αν η εξωτερική μονάδα βρίσκεται σχετικά μακριά από πχ το παράθυρό σας, τότε και θόρυβο να κάνει, δε θα σας ενοχλεί καθόλου. Αν όμως, βρίσκεται κοντά, τότε προσοχή! Φροντίστε η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού που πρόκειται να αγοράσετε, να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου! 

5) Πολύ χαμηλή τιμή αγοράς = περισσότερα έξοδα στην πορεία.

Φροντίστε να αγοράσετε κάτι επώνυμο και καλό, εάν προβείτε σε αγορά πολύ φτηνού κλιματιστικού, το πιθανότερο είναι να το μετανιώσετε! Μπορεί λοιπόν η αρχική  τιμή αγοράς του κλιματιστικού του να είναι πολύ προσιτή, αλλά να ξέρετε πως στην πορεία τα έξοδα θα είναι περισσότερα.

6) Να διαθέτει σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα.

 Αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο περισσότερα χρήματα αγοράστε κλιματιστικό που διαθέτει σύγχρονα φίλτρα αέρα ή και ιονιστή.

7) Να έχει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς και να φέρει το σήμα CE καθώς και τη νέα ενεργειακή ετικέτα.

8)  Να διαθέτει τεχνική υποστήριξη από την αντιπροσωπεία και εγγύηση καλής λειτουργίας.

+

Ποια είναι η νέα ενεργειακή ετικέτα μιας κλιματιστικής συσκευής?

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος, που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος, που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2020. Οι στόχοι αυτοί καθορίζονται από τον όρο «20-20-20 », και περιλαμβάνουν: μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, 20% αύξηση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2020 και περικοπή κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2020.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, έχει τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή του Κανονισμού 2012/206 / ΕΕ, ο οποίος υλοποιεί τις απαιτήσεις της οδηγίας ErP 2009/125 / ΕΚ για τα κλιματιστικά δωματίου έως 12 KW σε ψύξη.

Σκοπός είναι να προωθηθεί ένας, φιλικός προς το περιβάλλον, σχεδιασμός των προϊόντων ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 20% μέχρι το 2020.

Έτσι λοιπόν από 1/1/2013 εφαρμόζεται η νέα ενεργειακή ετικέτα  η οποία είναι  γλωσσικά ουδέτερη (κοινή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε) και στην οποία αναγράφονται περισσότερες πληροφορίες δίνοντας έμφαση στην απόδοση αλλά και την άνεση. 

Η υπάρχουσα υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης Α, επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τρεις νέες τάξεις Α+, Α++ και Α+++

Η νέα ενεργειακή ετικέτα παρέχει επίσης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως π.χ. την εκπομπή θορύβου, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει και να επιλέξει μεταξύ προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, η στάθμη ηχητικής ισχύος της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας αναφέρονται σε ντεσιμπέλ (ως μια αντικειμενική και αμερόληπτη ακουστική παράμετρος).

Οι νέες παράμετροι: SEER και SCOP.

Eποχιακός βαθμός ενεργειακής απόδοσης (SEER): ο συνολικός βαθμός ενεργειακής απόδοσης της μονάδας, αντιπροσωπευτικός για ολόκληρη την εποχή ψύξης, ο οποίος υπολογίζεται ως λόγος της ετήσιας απαιτούμενης ψύξης αναφοράς (kWh/έτος) προς την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη (kWh/έτος)

Eποχιακός συντελεστής απόδοσης (SCOP): ο συνολικός συντελεστής απόδοσης της μονάδας, αντιπροσωπευτικός για ολόκληρη την καθορισμένη εποχή θέρμανσης (η τιμή του SCOP αφορά καθορισμένη εποχή θέρμανσης), ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας την ετήσια απαιτούμενη θέρμανση αναφοράς (kWh/έτος) με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση (kWh/έτος)

 

+

Γιατί να επιλέξω ανεμιστήρα οροφής?

Μετρώντας ήδη περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, οι ανεμιστήρες οροφής που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά το 1880, αποτελούν ακόμη και σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις φυσικού δροσισμού εσωτερικών χώρων, καθώς: - Μειώνουν φυσικά την αισθητή θερμοκρασία - Εξοικονομούν ενέργεια & χρήματα - Έχουν αθόρυβη λειτουργία - Προσφέρουν φυσική αναζωογόνηση του εισπνεόμενου αέρα - Έχουν μηδενικό κόστος συντήρησης - Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον  Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μεταβάλλουν απευθείας την θερμοκρασία του αέρα με αποτέλεσμα να τον κάνουν πιο ξηρό, οι ανεμιστήρες οροφής δε μειώνουν απαραίτητα τη θερμοκρασία του αέρα αλλά μέσω της σωστής κυκλοφορίας του, μειώνουν την αισθητή θερμοκρασία του χώρου μέχρι και κατά 8oC.

Μετρώντας ήδη περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, οι ανεμιστήρες οροφής που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά το 1880, αποτελούν ακόμη και σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς λύσεις φυσικού δροσισμού εσωτερικών χώρων, καθώς:

- Μειώνουν φυσικά την αισθητή θερμοκρασία

- Εξοικονομούν ενέργεια & χρήματα

- Έχουν αθόρυβη λειτουργία

- Προσφέρουν φυσική αναζωογόνηση του εισπνεόμενου αέρα

- Έχουν μηδενικό κόστος συντήρησης

- Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον

 Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά που μεταβάλλουν απευθείας την θερμοκρασία του αέρα με αποτέλεσμα να τον κάνουν πιο ξηρό, οι ανεμιστήρες οροφής δε μειώνουν απαραίτητα τη θερμοκρασία του αέρα αλλά μέσω της σωστής κυκλοφορίας του, μειώνουν την αισθητή θερμοκρασία του χώρου μέχρι και κατά 8oC.

Το καλοκαίρι με τη χρήση των ανεμιστήρων οροφής, μπορείτε να μειώσετε το ενεργειακό κόστος κλιματισμού έως και 40%, καθώς ο ανεμιστήρας οροφής βοηθάει στη διάχυση φρέσκου αέρα στο χώρο.

Αντίστοιχα, το χειμώνα, σε συνδυασμό με πηγή θέρμανσης και χάρη στην αντίστροφη περιστροφή των πτερυγίων, ο θερμός αέρας που συγκεντρώνεται στην οροφή ωθείται προς τα κάτω, βελτιώνοντας σημαντικά τη διασπορά της θερμότητας & εξοικονομώντας ενέργεια μέχρι και 10%. Η αντίστροφη περιστροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ανακύκλωση αέρα σε δωμάτια με φτωχό εξαερισμό.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ανεμιστήρες σήμερα έχουν εξελιχθεί κατά πολύ, όσον αφορά το σχεδιασμό τους, ώστε ν' αποτελούν πλέον και διακοσμητικό στοιχείο στο χώρο που θα τοποθετηθούν.

Όταν επιλέγετε ένα ανεμιστήρα οροφής, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του δωματίου, στο οποίο θα γίνει η τοποθέτηση. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και η διάμετρος του ανεμιστήρα αλλά και με πιο δυνατό μοτέρ, ώστε να παράγεται η απαιτούμενη κυκλοφορία αέρα.

Ενδεικτικός πίνακας επιλογής ανεμιστήρα:

Διάσταση Χώρου σε m2

 

Διάμετρος Πτερυγίων σε cm

έως 7,00

 

81-91

7,00-13,00

 

107-122

13,00-20,00

 

122-132

20,00-36,00

 

132-147

 

 

+

Τι είναι ο οικολογικός κλιματισμός με εξάτμιση νερού και που εφαρμόζεται?

Τα οικολογικά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν την απλή τεχνική του δροσισμού του αέρα με εξάτμιση νερού είναι κατάλληλα για επαγγελματική και οικιακή χρήση, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Τα οικολογικά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν την απλή τεχνική του δροσισμού του αέρα με εξάτμιση νερού είναι κατάλληλα για επαγγελματική και οικιακή χρήση, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς λειτουργούν:

Το οικολογικό κλιματιστικό βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Ένας εσωτερικός ανεμιστήρας αντλεί τον ατμοσφαιρικό αέρα στη μονάδα. Ο αέρας αυτός περνά μέσα από το υγροσκοπικό πάνελ το οποίο βρέχεται με νερό, μέσω μιας αντλίας στο εσωτερικό της μονάδας, μέρος του νερού αυτού εξατμίζεται, λόγω απορρόφησης της λανθάνουσας θερμότητας, δημιουργώντας έτσι ψύξη. Ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες η ψύξη αυτή μπορεί να είναι σημαντική πχ 10 oC.  Είτε άμεσα είτε μέσω συστήματος αεραγωγών ο αέρας αυτός διοχετεύεται στο κτίριο.

Αποτέλεσμα: η δημιουργία δροσερού περιβάλλοντος αλλά και η αύξηση της σχετικής υγρασίας του χώρου που πρέπει ν’ απορριφτεί με κατάλληλο άνοιγμα διαφυγής ή εξαεριστήρα που θα ρυθμίζει την απόρριψη. Η απόδοση αυξάνεται τις θερμές ώρες της ημέρας καθώς αυξάνεται η πρόσληψη υγρασίας από τον αέρα.

Η ηλεκτρική κατανάλωση του συστήματος είναι πολύ χαμηλή καθώς περιορίζεται στο ρεύμα του ανεμιστήρα και της μικρής αντλίας που ανακυκλώνει το νερό στο υγροσκοπικό πάνελ. Ακόμη είναι χαμηλό και το κόστος εγκατάστασης καθώς αποτελείται από τη συσκευή δροσισμού και το σύστημα μεταφοράς και διανομής αέρα.

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι τα εξής:

  • Συνδυασμός ψύξης κι εξαερισμού.
  • Ιδανικές συνθήκες κλιματικής άνεσης.
  • Υψηλή ενεργειακή απόδοση με ελάχιστη ηλεκτρική κατανάλωση ακόμα και στις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας.
  • Ανανέωση του αέρα του χώρου.
  • Απλή εγκατάσταση, χαμηλό κόστος κτήσης
  • Χαμηλό κόστος λειτουργίας.
  • Απουσία βλαβών, απλή συντήρηση με χαμηλό κόστος.

Τομείς εφαρμογής:

  • Βιομηχανίες
  • Φούρνοι
  • Εργαστήρια προϊόντων ζύμης
  • Εστιατόρια
  • Καφετέριες, bar
  • Βιοτεχνίες
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Καντίνες
  • Κελάρια κρασιού
  • Εκτροφεία ζώων ή πουλερικών
  • Θερμοκήπια
  • Πέργκολες
  • Οποιοσδήποτε ανοιχτός χώρος
+

Ποια είναι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία Ecodesign(ErP)?

Από την 26η Σεπτεμβρίου 2015, οι συσκευές παραγωγής θερμότητας καθώς και τα θερμοδοχεία ζεστού νερού χρήσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με την ενεργειακή τους απόδοση καθώς και τη σήμανσή τους, ώστε να συμμορφώνονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οικολογικό σχεδιασμό "Ecodesign" για προϊόντα που χρησιμοποιούν ή σχετίζονται με ενέργεια (ErP - Energy related Products).

Από την 26η Σεπτεμβρίου 2015, οι συσκευές παραγωγής θερμότητας καθώς και τα θερμοδοχεία ζεστού νερού χρήσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με την ενεργειακή τους απόδοση καθώς και τη σήμανσή τους, ώστε να συμμορφώνονται με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον οικολογικό σχεδιασμό "Ecodesign" για προϊόντα που χρησιμοποιούν ή σχετίζονται με ενέργεια (ErP - Energy related Products).

Επιπλέον, συγκεκριμένα προϊόντα και συστήματα θέρμανσης θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από ενεργειακή ετικέτα, όπως έχει εφαρμοστεί πριν αρκετό διάστημα και στις οικιακές συσκευές, όπως πλυντήρια, κουζίνες, τηλεοράσεις, ψυγεία κ.ο.κ. Με τη βοήθεια διαφόρων χρωμάτων και γραμμάτων (9 ενεργειακές κατηγορίες από A+++ έως G –) δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν άμεση εικόνα για το επίπεδο ενεργειακής απόδοσης της εκάστοτε συσκευής.

Γιατί εισήχθη η Οδηγία ErP; 

Η βασική αιτία για την εφαρμογή της Οδηγίας, είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για τη μείωση των εκπομπών CO2. Ήδη από το 1997, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για το παγκόσμιο κλίμα στο Κιότο, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από τις βιομηχανικές χώρες κατά 5,2% μέσο όρο, σε σύγκριση με το 1990. Η πρώτη περίοδος δέσμευσης για την επίτευξη του στόχου ήταν το 2008-2012, ενώ το 2012 στη Σύνοδο Κορυφής στο Κατάρ συμφώνησαν να επεκτείνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο μέχρι το 2020. Αυτό έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 , την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μόλις δύο μήνες αργότερα, οι 27 αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύτηκαν για τους στόχους αυτούς, γνωστοί ως στόχοι 20-20-20. Σκοπός της Οδηγίας είναι να καταστήσει απλούστερη στους καταναλωτές, στους κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης και στους εγκαταστάτες, την επιλογή του πιο ενεργειακά αποδοτικού προϊόντος, έτσι ώστε οι εκπομπές CO2 να μειώνονται και το κόστος της ενέργειας να ελαττώνεται. 

Ποια προϊόντα επηρεάζονται από την Οδηγία ErP; 

Η Οδηγία ErP αφορά τους λέβητες θέρμανσης και τις αντλίες θερμότητας ισχύος έως και 400 kW, τις μονάδες συμπαραγωγής έως 400 kW παραγωγή θερμότητας και 50 kW ηλεκτρικής ισχύος, τα δοχεία αδρανείας και ζεστού νερού χρήσης έως 2.000 l, καθώς και εξαρτήματα εγκατάστασης, όπως συστήματα αυτοματισμού και ηλιακούς σταθμούς. Σημαντικό για τους τελικούς καταναλωτές είναι ότι οι λέβητες θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας, οι μονάδες συμπαραγωγής και τα συνδυασμένα συγκροτήματα μέχρι 70 kW, καθώς και τα δοχεία έως 500 l και τα εξαρτήματα εγκατάστασης που ήδη αναφέρθηκαν, πρέπει να επισημαίνονται με την Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης. Αυτή η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης είναι παρόμοια με τις γνωστές Ετικέτες Ενεργειακής Απόδοσης των οικιακών συσκευών. 

Ποιες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης;

Η Ετικέτα Ενεργειακής Απόδοσης κατηγοριοποιεί την αποδοτικότητα ενός προϊόντος ή συγκροτήματος με τη βοήθεια των διαφόρων τάξεων Ενεργειακής Απόδοσης, από το Α +++ (για συγκροτήματα) ή Α ++ (για προϊόντα) έως το G. Η τάξη Α +++ αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα υψηλό βαθμό απόδοσης και η G χαμηλή απόδοση. Ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, υπάρχουν διάφορες πρόσθετες πληροφορίες, όπως π.χ. η επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του προμηθευτή, η ονομαστική θερμική ισχύς σε kW και η στάθμη ηχητικής ισχύος. 

+

Τί είναι οι λέβητες συμπύκνωσης και πώς λειτουργούν?

Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και εκπομπών ρύπων, που ορίζονται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία οικολογικού σχεδιασμού Ecodesign, ειδικά για τους λέβητες πετρελαίου και αερίου, είναι τέτοιες που οι κοινοί συμβατικοί λέβητες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιτύχουν.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και εκπομπών ρύπων, που ορίζονται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία οικολογικού σχεδιασμού Ecodesign, ειδικά για τους λέβητες πετρελαίου και αερίου, είναι τέτοιες που οι κοινοί συμβατικοί λέβητες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιτύχουν.  

Έτσι, από τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά, στην ευρωπαϊκή ένωση επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση μόνον των λεβήτων που διαθέτουν τεχνολογία συμπύκνωσης καυσαερίων, οι οποίοι καλύπτουν τις απαιτήσεις της οδηγίας.

Η τεχνολογία συμπύκνωσης είναι μια αποδεδειγμένα αποδοτική μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας σε λέβητες με καύσιμο φυσικό αέριο/υγραέριο ή πετρέλαιο αφού εκμεταλλεύεται την υψηλή θερμότητα των καυσαερίων.

Η υψηλή θερμοκρασία των καυσαερίων σε ένα κοινό λέβητα πετρελαίου ή αερίου σημαίνει μεγάλη σπατάλη ενέργειας.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας καυσαερίων σε χαμηλότερη τιμή είναι αδύνατη στους κοινούς λέβητες, γιατί η μείωση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, οδηγεί στην υγροποίησή τους.  Τα υγροποιημένα καυσαέρια εκτός του ότι εμποδίζουν τη σωστή ρύθμιση της καύσης, είναι ιδιαίτερα διαβρωτικά και επιθετικά προς τον χάλυβα, και καταστρέφουν τους κοινούς λέβητες όταν εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου λοιπόν να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των λεβήτων, οι εταιρίες κατασκευής ανέπτυξαν λέβητες κατασκευασμένους από υλικά τέτοια που να αντέχουν στη διάβρωση από τα συμπυκνώματα των καυσαερίων.  

Οι λέβητες αυτοί, χαρακτηρίζονται ως λέβητες συμπύκνωσης, εκμεταλλεύονται την ενέργεια που βρίσκεται αποθηκευμένη στα ζεστά καυσαέρια, πριν τα αποβάλλουν στο περιβάλλον σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να κινδυνεύουν από καταστροφή.

Η συμπύκνωση των καυσαερίων είναι ιδιαίτερα επιθυμητή και απαιτείται για να μετατρέψει τη λανθάνουσα (κρυμμένη) ενέργεια που περιέχεται στον υδρατμό, μαζί με την πραγματική θερμότητα που εκλύεται από τα καυσαέρια, σε χρήσιμη θερμότητα.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας συμπύκνωσης ξεκινά με τη συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια, διαδικασία η οποία αρχίζει για το φυσικό αέριο όταν η θερμοκρασία καυσαερίων πέσει κάτω από τους 57 οC κατά προσέγγιση, ενώ για το πετρέλαιο κάτω από τους 47 οC περίπου. Στόχος της τεχνολογίας των λεβήτων συμπύκνωσης είναι να ρίχνει τη θερμοκρασία των καυσαερίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες συμπύκνωσης – γνωστό και ως «σημείο δρόσου» – δηλαδή να τα «ψύχει» με γνώμονα το μεγαλύτερο ενεργειακό κέρδος.

Γι αυτό και στην έξοδο του λέβητα τοποθετείται ένας εναλλάκτης θερμότητας καυσαερίων - νερού.  Τα ζεστά καυσαέρια ανταλλάσουν ενέργεια με το νερό που επιστρέφει από τα σώματα, και κρυώνουν πριν βγουν από τον λέβητα.  Οι υγροποιήσεις των καυσαερίων συλλέγονται σε μια συνήθως ανοξείδωτη λεκάνη συλλογής και οδηγούνται στην αποχέτευση χωρίς να διαβρώνουν τον λέβητα.

Με τον παραπάνω τρόπο είναι δυνατή η απομάστευση της ενέργειας των καυσαερίων σε τέτοιο βαθμό που το καυσαέριο να βγαίνει από τον λέβητα σε θερμοκρασίες μόλις 10οC μεγαλύτερες από τη θερμοκρασία του νερού στον λέβητα.

Έτσι, όταν ο λέβητας λειτουργεί σε θερμοκρασία νερού π.χ. 50οC, τα καυσαέρια εξέρχονται σε θερμοκρασία 60oC (αντί για 200oC!) επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτόν εξαιρετική οικονομία.

Οι εναλλάκτες θερμότητας καυσαερίων - νερού, είναι συνήθως κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο χάλυβα, ο σχεδιασμός τους  ποικίλει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, αλλά η αρχή λειτουργίας τους  είναι η ίδια.

Βαθμός απόδοσης λεβήτων συμπύκνωσης.

Οι βαθμοί απόδοσης που επιτυγχάνονται με την συμπύκνωση των καυσαερίων, είναι μεγαλύτεροι του 100%. Αυτό δεν είναι ένα παράδοξο της επιστήμης που έρχεται σε αντίθεση με το θερμοδυναμικό αξίωμα, αλλά αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι μετρήσεις στους λέβητες.

Μέχρι σήμερα, ο βαθμός απόδοσης των λεβήτων μετρούσε την ικανότητα του λέβητα να εκμεταλλεύεται την ενέργεια της καύσης και μόνο.  Έτσι, όταν λέμε ότι ένας λέβητας επιτυγχάνει βαθμό απόδοσης 93%, εννοούμε ότι εκμεταλλεύεται την ενέργεια της καύσης σε ποσοστό 93% (παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 7%) θεωρώντας ότι τα καυσαέρια οδεύουν προς το περιβάλλον σε θερμοκρασίες τέτοιες ώστε να μην συμπυκνώνονται.

Η συμπύκνωση όμως των καυσαερίων απελευθερώνει μεγάλα ποσά ενέργειας που βρίσκονται αποθηκευμένα στο καυσαέριο (λανθάνουσα ενέργεια). Η εκμετάλλευση της αποθηκευμένης αυτής ενέργειας προσθέτει ποσά ενέργειας τα οποία δεν υπολογίζονταν στην μέτρηση του βαθμού απόδοσης μέχρι σήμερα.

Έτσι, πέρα του γεγονότος ότι οι λέβητες συμπύκνωσης επιτυγχάνουν έναν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης (της τάξης του 98%) από τους κοινούς λέβητες, λόγω της ποιότητας κατασκευής τους και του εξελιγμένου συστήματος ελέγχου που διαθέτουν, μας προσφέρουν επιπρόσθετα τη λανθάνουσα ενέργεια των καυσαερίων, η οποία όταν προστίθεται στην ενέργεια της καύσης οδηγεί σε βαθμούς απόδοσης άνω του 100%.

Άλλα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης.

Εκτός της μεγάλης οικονομίας (της τάξης του 20% - 35% ανάλογα με τον λέβητα με τον οποίο συγκρίνουμε) και της φιλικότητας προς το περιβάλλον, οι λέβητες συμπύκνωσης εμφανίζουν και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα:

  • Παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες άνεσης σε όλα τα συστήματα θέρμανσης
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.
  • Απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση λόγω της καθαρής καύσης.
  • Είναι συμπαγείς σε διαστάσεις.
  • Λειτουργούν εντελώς αθόρυβα.
  • Τα συστήματα ελέγχου τους παρέχουν πολλές επιπλέον λειτουργίες όπως απομακρυσμένο έλεγχο, ενσωματωμένο προγραμματισμό κ.λ.π.
+